Kenmerk: Sociaal

Leeftijd: 53

Functie: Bloembinder

Jaren ervaring: Meer dan 36 jaar

Favoriete boeket stijl: Los gebonden boeket met veel kleuren, veldachtig.

Het mooiste aan bloemen: De bijzondere en diverse structuren, letterlijk voelen aan de bloemen vind ik heerlijk.

Monique

De moeder van Monique was coupeuse en haar vader verrichtte werk in de baggerindustrie. Monique kwam echter op het idee om de opleiding bloemsierkunst te volgen, sindsdien werkt ze non-stop en met heel veel plezier in de bloemenwereld.

Binnen je familie is er geen directe affiniteit met bloemen, hoe ben je op het idee gekomen om dit te gaan doen?

Ik was niet zo van de boeken en het studeren, ik vond mezelf niet passen in een kantoorbaan. Ik wilde graag met mijn handen bezig zijn, op een creatieve manier. Toevallig kwam ik in aanraking met het bloemen-vak en ging ervoor, ik heb er nog geen seconde spijt van gehad!

Marjo

Marjo's ouders hadden een kruidenierswinkel met bloemen als bijproduct. Dit bloeide en groeide echter uit tot een volwaardige bloemen- en plantenzaak waarin Marjo sinds haar jeugdjaren heeft meegewerkt.

Je ouders hebben een bloemenzaak gehad, je bent dus in de branche opgegroeid. Waarom ben je niet door gegaan met de zaak van je ouders, toen ze stopten?

Als zelfstandig ondernemer heb je een grote verantwoordelijkheid en ik heb ervaren dat dit ook een hoop zorgen met zich mee kan brengen. Ik vind het werk als bloemist echter heerlijk divers, met de bloemen bezig zijn, het klantcontact, et cetera. Daarom ben ik met alle plezier verder gegaan met het vak zelf.

Kenmerk: Harde werker

Leeftijd: 53

Functie: Bloembinder

Jaren ervaring: Meer dan 35 jaar

Favoriete boeket stijl: Dat wisselt bij mij, ik laat de stijl wisselen afhankelijk van de plek waar de bloemen in huis komen te staan.

Het mooiste aan bloemen: De enorme diversiteit vind ik geweldig, het is nooit hetzelfde.

Kenmerk: Perfectionist

Leeftijd: 21

Functie: (Technische) hulp

Ervaring in de bloemenbranche: Als klein kind liep ik al met de boormachine rond in het bedrijf van mijn ouders, verzorgde de geluidssystemen, repareerde de koelcel, hielp mee met verbouwingen en regelde alles op IT gebied.

Favoriete boeket stijl: Veldboeket

Het mooiste aan bloemen: Bloemen zijn een natuurlijk cadeauproduct, geweldig vind ik dat.

Vince

Hoewel zijn broer Marvin Bloombox heeft opgestart, lijkt het er niet op dat Vince door zal gaan in de bloemenbranche. Hij helpt nog altijd mee in het familiebedrijf, maar altijd met technische zaken en studeert momenteel aan de technische universiteit van Delft.

Je groeide op in de bloemen-familiebedrijf, helpt soms een handje mee, maar meer op technisch gebied. Wil je op lange termijn betrokken blijven bij Bloombox en op welke manier?

Zelf zal ik inderdaad op termijn een technische functie bekleden. Ik blijf echter graag op de hoogte van Bloombox en de keuzes die mijn broer neemt. Ik zal op deze manier altijd een bepaalde betrokkenheid blijven hebben met de organisatie.

John

John is de tweede generatie binnen bloemenfamilie. Hij is opgegroeid met het vak en verliefd geworden op het vak. Zijn enorme passie en interesse voor bloemen werkt aanstekelijk, het is een perfectionistische vakman pur sang. Samen met zijn vrouw Anita runt hij meer dan 30 jaar een succesvol bloemenbedrijf.

Wat vind je ervan dat je zoon (Marvin, eigenaar Bloombox) doorgaat in de branche en daarmee de derde generatie ondernemer in bloemen in jullie familie is geworden?

Ik vond het in het begin gedurfd, om met de concurrentie van grote naambekende partijen, online een bedrijf te starten in bloemen. Maar zijn enorme passie voor bloemen en inzicht in ondernemen maken van Bloombox een héél mooi concept. Dat hij zelf hiervoor gekozen heeft en daarmee dus ook de familietraditie in bloemen voort zet, is natuurlijk een geweldige bonus.

Kenmerk: Vakman

Leeftijd: 54

Functie: Management

Ervaring in de bloemenbranche: Meer dan 30 jaar een eigen zaak en daarvoor opgegroeid in de bloemenzaak van mijn ouders.

Favoriete boeket stijl: Zeer divers, de ene keer klassiek de andere keer trendy, als het vaktechnisch maar in orde is.

Het mooiste aan bloemen: Het bijna oneindige spectrum aan verschillende soorten bloemen, hun herkomst, de functie van de bloemen, de vormen, de kleuren.

Kenmerk: Empathie

Leeftijd: 54

Functie: Management

Jaren ervaring in de bloemenbranche: Meer dan 30 jaar

Favoriete boeket stijl: Dat ligt aan mijn stemming, ik kies het boeket dat past bij mijn stemming. Soms uitbundig en soms wat meer ingetogen. Graag met bloemen van het seizoen.

Wat is het mooiste aan bloemen: De geuren, kleuren, vormen en de gevoelens die dit oproept. Je kunt echt vrolijk worden van bloemen.

Anita

Anita leerde ondernemen én hard werken in het boerderijbedrijf van haar ouders. Door haar man John kwam ze in aanraking met het bloemenvak en runt nu al meer dan 30 jaar samen met hem een succesvol bloemenbedrijf.

Je was bezig met een secretariële opleiding, maar toen je jouw man John ontmoette werd je meegesleept in de bloemenwereld. Hoe kijk je terug op dit besluit?

Ik heb toen direct besloten om een avondopleiding in de bloemsierkunst te volgen en heb zo het vak geleerd. De diversiteit bevalt mij enorm, het creatief werken met bloemen, het contact met klanten, het bezoeken van beurzen, enzovoorts. Ik ben ontzettend blij hoe het allemaal gelopen is.

Marvin

Met het ontwikkelen en opstarten van Bloombox is Marvin de derde opeenvolgende generatie in zijn familie die kiest voor de bloemenbranche. Hij groeide op in het bloemenbedrijf van zijn ouders, de passie en de interesse voor bloemen en ondernemen is daar op jonge leeftijd al ontstaan.

Je zet de familietraditie voort met de opstart van Bloombox, vormt dit voor jou een motivatie?

Dit is zeker een motivatie. Tijden veranderen en je continu blijven aanpassen om bij de tijd te blijven, is zeker niet simpel. Als het lukt om over 3 generaties lang succesvol te zijn in deze branche, dan is dat zeker iets om trots op te zijn en dat werkt motiverend. De normen en waarden die ik mee heb gekregen van mijn voorouders zijn voor mij belangrijk, binnen alle facetten van het bedrijf.

Kenmerk: Sociaal

Leeftijd: 26

Functie: Oprichter en eigenaar Bloombox

Ervaring in de bloemenbranche: Ik heb altijd meegewerkt met alle activiteiten binnen het bedrijf van mijn ouders, mijn baby-box stond in de bloembinderij, eigenlijk ben ik er toen dus al mee begonnen haha..

Het mooiste aan bloemen: De combinatie van vorm en kleur, ik hou enorm van kleur. En dat bloemen kunnen verrassen, dat je er iemand anders blij mee kunt maken, het is een liefdevol product.

Kenmerk: Beleefd

Leeftijd: 48

Functie: Bloembinder

Ervaring in de bloemenbranche: Meer dan 32 jaar

Favoriete boeket stijl: Zeer divers, ik vind bijna alle stijlen mooi, als er maar gebruik wordt gemaakt van bloemen van het seizoen.

Het mooiste aan bloemen: Kleur. Stel je voor dat bloemen geen kleur zouden hebben? De kleur maakt het boeket.

Marie-Therese

De ouders van Marie-Therese waren eigenaar van groot bedrijf in groenten en fruit, ze weet dus wat het is om zelfstandig te ondernemen. Ze ging echter niet haar ouders en broer achterna, maar koos uiteindelijk voor het bloemenvak, waarin ze ondertussen al jaren werkt met passie en aandacht.

Je broer is verder gegaan in de groenten en het fruit, waarom koos jij voor de bloemenwereld?

Ik heb altijd flink meegewerkt in het bedrijf van mijn ouders. Ik studeerde op dat moment aan de tuinbouwschool en kwam daar in aanraking met een ander natuurlijk product, bloemen. Deze kleurrijke wereld trok mijn aandacht weg van de fruitteelt.

Carla

Carla groeide op in de bloemenzaak van haar ouders. Ze koos net zoals haar broer John voor de tuinbouwschool en heeft sindsdien een ruime ervaring opgebouwd in de branche. Niet alleen binnen de bloemsierkunst, maar ook binnen de bloementeelt.

Je bent in je vrije tijd veel bezig met het fotograferen van bloemen. Wat spreekt je hierin zo aan?

Het creatieve van fotograferen combineren met de passie voor bloemen vind ik geweldig. Meestal maak ik macro foto’s van bloemen, dan kan ik details van de bloemen bekijken die je met het oog niet ziet. Je ziet andere vormen en kleuren, een uitvergroot beeld lijkt soms net een abstract schilderij. Door deze manier van fotograferen ga je anders naar bloemen kijken, op een meer gedetailleerd niveau en dat vind ik geweldig.

Kenmerk: Zorgzaam

Leeftijd: 53

Functie: Bloembinder

Jaren ervaring in de bloemenbranche: Meer dan 30 jaar, bij verschillende bloemisten, in de bloementeelt en bloemsierkunst in het Westen van Nederland en daarvoor opgegroeid in de bloemenzaak van mijn ouders.

Favoriete boeket stijl: Ik houd van verschillende stijlen, zowel klassiek als trendy, als het boeket maar veel structuur en ritme bevat. Zeer zeker géén geverfde of neppe bloemen.

Persoonskenmerk: Behulpzaam

Leeftijd: 83

Functie: Hulp bij bloemen schoonmaken

Jaren ervaring in de bloemenbranche: Sinds dat mijn dochter met John de zaak begon heb ik iedere week wel een handje mee geholpen, 30 jaar dus ongeveer.

Favoriete boeket stijl: Alsof in de tuin geplukt, als ik een veldachtig boeket zie, dan roept dat nostalgische gevoelens bij mij op.

Het mooiste aan bloemen: De geur van de natuur.

Victoria (oma)

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat hielp Victoria mee op de boerderij van haar ouders. Ze koos ook voor een boerderijbestaan en ging verder in de teelt van diverse gewassen en vee. Victoria’s dochter Anita kwam door haar man John in contact met de bloemenwereld, haar kleinzoon Marvin heeft nu Bloombox, en Victoria helpt nog steeds graag een handje mee.

U bent opgegroeid in een boeren ondernemersgezin. Wat verbindt de boerenfamilie met de bloemenfamilie?

Boeren houden van natuur, de natuur is je werkgebied, ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn en hou dus enorm van de natuur. Boeren zijn dan ook dol op bloemen!